Fóliavágás, betűvágás egyszínű öntapadós dekorációs fóliából


A számítógépes fóliavágás a dekorációs szakma egyik nagy technikai vívmánya. Ugyanis a 90-es évek elején még szinte kivétel nélkül minden dekoros kolléga szabadkézzel rajzolt és ollóval vágta a betűket. A vágóplotterek szabályosan vágták a vonalakat és az íveket, így minden egyes betű egyforma volt, de nem mellékes a vágási sebesség sem, a kézi vágáshoz képest. Azóta már csak a vágás sebessége és finomsága változott, illetve már egyes vágógép modellek a hordozó papírt is át tudják vágni.

A fóliavágás technikája
Az öntapadós réteggel bevont PVC fólia egy szilikonos réteggel ellátott hordozó papíron úgynevezett liner-en van. Fóliavágásnál a vágóplotter egy előre megrajzolt, szerkesztett vágógörbe mentén a csak a felső rétegen lévő öntapadós fóliát vágja át, hogy az alatta lévő szilikonos réteg ne sérüljön. Vágás után a fóliából kiszedjük (eltávolítjuk) a számunkra felesleges részeket. Kiszedés után gyűrődésmentesen ráhelyezzük az applikálót, mely lehet papír vagy műanyag alapanyagú.
Majd az applikációs fólia segítségével egyben áthelyezzük a dekorálandó felületre, odasimítjuk, simítás után az applikációs fóliát eltávolítjuk.
A dekorációs fóliák anyagukban színezettek, ezért mindegy melyik oldalát nézzük mindkét oldala egyforma színű.  Ennek köszönhetően az üvegek belső oldalára ragasztva kívülről is látszik.
Többszínű grafika esetén minden egyes színt külön vágunk és ragasztunk, így előfordulhat, hogy több réteg kerül egymásra. Színátmenetes fólia nincs, azt csak nyomtatott matrica körbevágásával tudjuk elkészíteni.
A fóliavágás az utóbbi időben háttérbe szorult a nyomtatott matricák körbevágásával szemben, mert nyomtatáskor egy rétegben teljes színvilágában megnyomtatódik a kívánt grafika, amit körbe tudunk vágni, így sokkal nagyobb teret engedve az elképzelésünknek, kevesebb munkafolyamattal és idővel.
A dekorációs fóliák mivel anyagukban színezettek, ezért számos esetben sokkal színtartósabb, mint a nyomtatott matricák.

Különböző speciális dekorációs fóliákkal állunk rendelkezésére:

 

  1. - rövidebb élettartamú polimer fólia  (1-3 év)
  2. - hosszabb élettartamú monomer fólia
  3. - autó fólia
  4. - homok fúvott fólia
  5. - carbon fólia
  6. - textilre vasalható fólia
  7. - átvilágítható fóliaposta cím

Átvételi hely: (előre egyeztetett időpontban)
1144 Budapest, Kerepesi út 136-138.
Számlázási címünk:
1165 Budapest, Futórózsa u. 71. 3 em.4.